Justitia braziliana a amanat inca o data miercuri decizia sa privind intrarea fostului presedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010) in guvernul presedintei Dilma Rousseff pe care ar fi trebuit sa o salveze de la demitere, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a decis sa amane decizia sa" si sa analizeze recursurile prezentate in fata acestui tribunal cu privire la afacerea in cauza intr-o singura sedinta, a declarat presedintele celei mai inalte instante juridice, Ricardo Lewandowski.

Judecatorii nu au stabilit un nou termen.

Inaltii magistrati trebuiau sa se pronunte asupra legalitatii numirii lui Lula ca sef de cabinet (echivalentul functiei de prim-ministru) al sefei statului, pe 16 martie, cand se afla sub amenintarea plasarii in detentie de catre judecatorul Sergio Moro.

Acesta din urma il suspecteaza de coruptie in cadrul scandalului Petrobras, compania nationala a petrolului.

In guvern, Lula ar fi trebuit sa recurga la carisma si talentul sau de negociator pentru a convinge un numar suficient de deputati sa voteze duminica impotriva demiterii celei considerate mostenitoarea sa politica.

Numirea i-ar mai fi permis sa obtina imunitate in fata justitiei obisnuite. Un judecator al Tribunalului Suprem Federal (STF) care a vazut un posibil "subterfugiu" a blocat insa numirea in recurs.

Decizia finala va interveni fara indoiala prea tarziu pentru Dilma Rousseff, care se considera victima unei "lovituri de stat" institutionale si al carei mandat depinde numai de votul Senatului.

Pe 17 mai, va fi suficient un vot cu majoritate simpla in Camera superioara a parlamentului de la Brasilia, considerat foarte posibil, pentru a pronunta punerea ei sub acuzare pentru manipularea conturilor publice si a o inlatura de la putere pentru maxim sase luni inainte de judecata finala.

Vicepresedintele Michel Temer, fostul sau aliat si in prezent rival, isi va asuma atunci prerogativele sale. In prezent, acesta desfasoara consultari pentru formarea unui guvern de tranzitie, mai scrie AFP.