Comisia Europeana a propus miercuri sa elimine vizele pentru cetatenii ucraineni, dupa ce Kievul a aplicat reforme "dificle si de mare anvergura" in ceea ce priveste statul de drept si lupta anticoruptie, scrie AFP.

"Astazi, ne respectam angajamentul sa propunem calatorii fara vize si de scurta durata pentru cetatenii ucraineni", a declarat comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.

"Este rezultatul succesului guvernului ucrainean in punerea in practica a unor reforme dificile si de mare anvergura in domeniul justitiei si al afacerilor interne, cu un impact asupra unor sectoare precum statul de drept si reforma justitiei", a spus el.

Propunerea Comisiei va fi "in curand" supusa votului in Consiliului UE, care reprezinta cele 28 de tari membre, si Parlamentului european.

Luna trecuta, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege anticoruptie in perspectiva ridicarii vizelor pentru ucrainenii care merg in UE pentru calatorii mai mici de 90 de zile.

Obtinerea unui regim de calatorii fara vize in UE era una dintre promisiunile esentiale ale autoritatilor pro-occidentale ajunse la putere in Ucraina in 2014.