Cetatenii europeni sunt mai favorabili decat britanicii mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana, iar o minoritate se teme de consecintele unui Brexit, potrivit unui sondaj realizat in cinci tari europene cu putin peste doua luni inainte de referendumul de la 23 iunie, ale carui rezultate au fost facute publice miercuri in Franta, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Sondajul realizat de institutul TNS arata ca cetatenii britanici sunt foarte divizati in privinta apartenentei la UE, 38% fiind pentru mentinere, 34% pentru iesirea din blocul comunitar si 28% nehotarati. Germanii doresc in proportie de 78% mentinerea britanicilor in UE, urmati de spanioli (67%), francezi (59%) si polonezi (54%). Pe de alta parte, proportia sustinatorilor unui Brexit este de 13% in Germania, 7% in Spania, 41% in Franta si 7% in Polonia.

In ceea ce priveste rezultatul votului de la 23 iunie, pronosticurile sunt mai ezitante. In Marea Britanie, 40% dintre repondenti cred ca sustinatorii ramanerii in UE vor castiga, 26% anticipeaza o victorie a taberei Brexit, in timp ce 34% sustin ca nu stiu cine va castiga.

In Germania, cei care cred intr-o victorie a taberei care doreste ramanerea in UE sunt 47%, 38% au o parere contrarie, iar 15% sunt indecisi. In Spania 48% dintre respondenti cred in victoria taberei ce doreste mentinerea in UE la referendum, fata de 48% in Franta si 44% in Polonia. De cealalta parte, 28% dintre spanioli, 52% dintre francezi si 24% dintre polonezi cred ca adeptii Brexitului vor castiga la referendum.

In ceea ce priveste consecintele unui eventual Brexit, numai 10% dintre britanici cred ca situatia economica a UE se va ameliora, 38% ca va fi mai putin buna si 21% ca nu se va schimba nimic.

Optimistii sunt minoritari si in celelalte tari - 2% in Germania, 5% in Spania, 14% in Franta si 4% in Polonia. Cei care se asteapta in schimb la o degradare a situatiei economice a UE in caz de Brexit sunt 36% in Germania, 43% in Spania, 33% in Franta si 39% in Polonia. Ceilalti cred ca nimic nu se va schimba in caz de Brexit sau nu au o opinie in aceasta privinta ￯ 53% in Germania, 34% in Spania, 53% in Franta si 29% in Polonia.

Ancheta a fost efectuata de TNS, filiala a grupului Kantar, simultan in Franta, Germania, Spania, Polonia si Marea Britanie, intre 4 si 14 aprilie. Rezultatele sondajului vor fi facute publice miercuri in Franta de cotidianul Le Figaro, postul de radio RTL si postul de televiziune LCI.