Uniunea Europeana considera ca regiunea Inaltimile Golan nu este parte a Israelului, a declarat marti seara Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, dupa o pozitie similara anuntata de Statele Unite.

"Uniunea Europeana recunoaste statul Israel in cadrul frontierelor stabilite inainte de anul 1967, indiferent de revendicarile Guvernului israelian in alte zone", a declarat Federica Mogherini, conform site-ului Ynetnews.com, citat de Mediafax.

"Aceasta este o pozitie reafirmata de Uniunea Europeana si de statele membre", a adaugat seful diplomatiei europene.

Cu cateva ore inainte, John Kirby, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, a tinut sa clarifice pozitia Statelor Unite fata de statutul Inaltimilor Golan. "Pozitia noastra este aceeasi, o mentinem de mult timp. Toate administratiile americane, atat democrate, cat si republicane, au spus clar incepand din anul 1967 ca aceste teritorii nu sunt parte a Israelului", a spus reprezentantul diplomatiei SUA.

Israelul a anexat Podisul Golan, care apartinea Siriei, in anul 1981, dupa ocuparea zonei in Razboiul de Sase Zile din 1967.