Deputatii olandezi au respins marti o motiune care solicita retragerea "cat de curand posibil" a Olandei dintr-un acord intre UE si Ucraina, dupa referendumul din aprilie pe aceasta tema, relateaza AFP si Agerpres.

Un numar de 75 deputati din cei 150 cati numara camera inferioara a parlamentului olandez s-au pronuntat impotriva motiunii, depuse de Partidul socialist (SP), si numai 71 au votat in favoarea ei.

SP, care a facut campanie impotriva acordului UE-Ucraina, i-a cerut guvernului sa depuna un proiect de lege care sa anuleze aprobarea textului "cat de curand posibil".

Acest acord de asociere intre UE si Ucraina vizeaza intarirea dialogului politic, precum si a schimburilor economice si comerciale intre cele doua parti.

La referendumul consultativ de la 6 aprilie, convocat de grupuri eurosceptice, olandezii s-au pronuntat impotriva acordului, in ciuda unei participari abia superioare pragului necesar pentru ca votul sa fie considerat valid.

Euroscepticii au salutat o "motiune de sfidare" fata de Bruxelles, cu cateva luni inainte de votul britanicilor privind un eventual "Brexit".

Prim-ministrul Mark Rutte a cerut timp saptamana trecuta in cadrul unei dezbateri in parlament pentru a negocia cu partenerii europeni si cu Kievul. Guvernul sau, a dat el asigurari, va propune o solutie "inainte de venirea verii".

In cadrul dezbaterii, el nu s-a opus unei anulari a legii care aproba acordul dar numai daca discutiile de la Bruxelles nu vor duce la un rezultat satisfacator.

Olanda, care asigura pana la sfarsitul anului presedintia prin rotatie a UE, este singura tara care nu a ratificat inca acordul de asociere.