"Combatanti straini" din Siria doresc sa revina in Europa, in special in Belgia, pentru a "comite atentate", a afirmat marti seful institutiei insarcinate cu evaluarea amenintarii teroriste in Belgia, la patru saptamani dupa atentatele soldate cu 32 de morti si 340 de raniti, la Bruxelles, scrie AFP.

"Exista multe informatii, spre exemplu informatii ca FTT (Foreign terrorist fighters), combatanti in Siria, vor sa se intoarca, nu doar spre Belgia, ci spre Europa, pentru a comite un atentat", a declarat Paul Van Tigchelt, directorul OCAM (Organul de coordonare pentru analiza amenintarii) intr-o conferinta de presa.

"Ancheta s-a derulat de o maniera intensa si a cunoscut progrese importante", a spus Van Tigchelt. "Dar pericolul nu a fost indepartat", a adaugat el, fara a oferi mai multe detalii.

OCAM a decis prin urmare sa mentina nivelul 3 (pe o scara din 4) de amenintare terorista pentru intreaga Belgie, ceea ce inseamna ca "amenintarea este in continuare considerata drept grava, posibila si probabila", a explicat institutia, care aduna informatiile disponibile si consiliaza autoritatile.

OCAM e in subordinea ministerului de Interne.

Obiectivele strategice din Belgia - aeroporturi, marile gari, transportul in comun, uzinele nucleare - sunt in continuare vizate de masuri sporite si permanente de securitate.

Centrele comerciale si alte locuri cu o "concentratie puternica de persoane", precum cinematografele, ar putea de asemenea sa beneficieze de masuri sporite.

La patru saptamani dupa atentate, care au ucis 32 de persoane si au ranit alte 340, 44 de persoane sunt in continuare internate, dintre care 24 la terapie intensiva, a precizat directorul Centrului de criza al guvernului, Alain Lefevre.

Dubla explozie de la aeroportul Bruxelles-Zaventem si cea de la statia de metrou Maelbeek aui fost comise de trei kamikaze. Un al patrulea barbat, Mohamed Abrini, care nu si-a detonat incarcatura exploziva la aeroport, a fost arestat in 8 aprilie in Bruxelles.

Mohamed Abrini, inculpat si in dosarul atentatelor din 13 noiembrie, din (130 de morti), a fost transferat luni dintr-o inchisoare bruxelleza in cea din Bruges (nord-vest), in timp ce prietenul sau Salah Abdeslam, suspectul numarul unu in atentatele din Paris, arestat la Bruxelles in 18 martie, a fost transferat din inchisoarea din Bruges in cea din Beveren, in apropiere de Anvers (nord).