Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat marti ca "Uniunea Europeana are mai multa nevoie decat Turcia" decat invers, intr-un discurs sustinut la Ankara in care a denuntat un raport "provocator" al Parlamentului European publicat saptamana trecuta, scrie AFP.

Recep ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Uniunea Europeana are mai multa nevoie de Turcia decat are Turcia nevoie de Uniunea Europeana", a spus seful statului turc.

"In momentul in care relatiile noastre cu UE sunt intr-o faza pozitiva in ceea ce priveste migrantii, deschiderea unor capitole (de aderare la UE) sau exceptarea de vize, a lansa un astfel de raport este provocator", a spus acesta.

In raport, deputatii europeni au acuzat "regresul" in ceea ce priveste independenta justitiei, libertatea de adunare, de expresie si respectarea drepturilor omului si a statului de drept".

"Trei milioane de oameni sunt ingrijite in aceasta tara (Turcia) pentru a nu-i deranja pe europeni (...) Ce se spune despre acest subiect in raport? Nimic", a continuat Erdogan.

Ankara si UE au incheiat in 18 martie un acord controversat care urmareste stoparea fluxului de migranti spre Grecia si care prevede trimiterea in Turcia a migrantilor care sosesc ilegal pe insulele grecesti. In schimb, pentru fiecare sirian trimis in Turcia, UE accepta sa "reinstaleze" un altul din Turcia, in limita de 72.000.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans si cancelarul german Angela Merkel vor vizita sambata la Gaziantep (sudul Turciei) o tabara de refugiati.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a avertizat luni seara ca tara sa nu va respecta acordul daca europenii nu isi onoreaza promisiunea privind eliminarea vizelor pana la finele lunii iunie.