Justitia ucraineana a condamnat luni la 14 ani de inchisoare doi militari rusi declarati vinovati ca au luptat alaturi de rebelii pro-rusi impotriva armatei ucrainene, in estul separatist, scrie AFP.

Aceasta condamnare are o importanta speciala in ipoteza, evocata de Kiev, a unui schimb intre cei doi oameni si pilotul ucrainean Nadia Savcenko, care efectueaza in Rusia o pedeapsa de 22 de ani de inchisoare pentru complicitate la uciderea a doi ziaristi rusi in estul Ucrainei.

Capitanul Evgheni Erofeiev si sergentul Alexandr Alexandrov au fost declarati vinovati de "razboi de agresiune" impotriva Ucrainei si de "atentat terorist".

Ucraina sustine ca cei doi sunt soldati activi in armata Rusiei, in GRU, o dovada a prezentei trupelor rusesti in conflictul din estul tarii, dar Moscova neaga si spune ca cei deoi au plecat din armata in decembrie 2014, cu cateva luni inainte de a veni in Ucraina.

Presedintele Vladimir Putin a admis joi, pentru prima oara, ca sunt in curs negocieri legate de soarta pilotului ucrainean, fara a preciza ce schimb se are in vedere.