Scotia ar trebui sa aiba dreptul sa tina un nou referendum pentru independenta daca tara este scoasa in afara Uniunii Europene „impotriva vointei noastre”, a spus duminica lidera Partidului National Scotian, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Confruntata cu referendumul britanic privind ramanerea in UE de pe 23 iunie, Nicola Sturgeon s-a folosit de manifestul partidului sau de dinaintea alegerilor parlamentare scotiene de luna viitoare pentru spune clar ca vrea alt vot pentru independenta in Scotia.

Ar trebui sa fie o astfel de consultare, a spus ea, „daca sunt dovezi clare si susinute ca independenta a devenit optiunea preferata a majoritatii poporului scotian”.

„Sau daca este o schimbare semnificativa in circumstantele care au predominat in 2014, cum ar fi daca Scotia este scoasa din UE impotriva vointei ei”, a spus Sturgeon, care conduce guvernul teritoriului scotian.

Scotienii au votat impotriva independentei intr-un referendum in 2014 (55% la 45%), dar partidul lui Sturgeon a obtinut apoi o victorie clara la alegerile din mai anul acela, castigand aproape toate (in afara de trei) din cele 59 de locuri din parlamentul din Westminster.

Se preconizeaza ca partidul va castiga alegerile scotiene din mai.