Cel putin 233 de persoane au murit si peste 1.500 au fost ranite in urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade produs sambata noapte in Ecuador, fiind decretata stare de urgenta nationala, informeaza Mediafax.

Cutremur violent in EcuadorFoto: Captura YouTube

In zona au fost trimisi 10.000 de militari si si 3.500 de soldati. Columbia si Mexicul au anuntat ca trimit echipe de salvare.

''Nu avem nevoie de provizii sau de lucruri similare, dar in schimb avem nevoie sa sprijinim echipele de salvare, si astfel de echipe vor veni din Columbia si Mexic'', a spus presedintele Rafael Correa, intr-o interventie telefonica la postul Radio Public, acesta aflandu-se in vizita la Vatican.

Seful statului ecuadorian se intoarce duminica seara in tara si se va deplasa in zonele afectate de seism.

Cutremurul s-a produs sambata la ora locala 18.58 (01.58, ora Romaniei), in apropiere de orasul Muisne de pe coasta de vest a tarii, fiind resimtit in aproape toata tara.

Cea mai afectata este provincia Manabi (vest), pagube importante inregistrandu-se si in orasul Guayaquil, la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Cutremurul a fost urmat de peste 55 de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea de 5,4 grade.

Centru pentru prevenirea producerii de Tsunami din Pacific a emis alerta de tsunami imediat dupa cutremur, dar a precizat duminica dimineata ca amenintarea aproape a trecut si ca orice risc in acest sens va fi evaluat de autoritatile locale.

"Sunt localitati distruse in totalitate", a precizat Gabriel Alcivar, primarul orasului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectata, unde a fost localizat epicentrul seismului, potrivit Reuters.

"Ce s-a intamplat in Pedernales este catastrofic", a adaugat primarul, precizand ca "nu e vorba de o casa care s-a surpat, e vorba de un intreg oras".

"Incercam sa facem tot ce putem, dar nu prea avem cu ce sa ajutam", a declarat Alcivar.

Anterior, vicepresedintele tarii, Jorge Glas, declarase ca este cel mai puternic cutremur care a lovit Ecuadorul din 1979 pana in prezent.

Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat stare de urgenta nationala, solicitand populatiei de 16 milioane de locuitori sa-si pastreze calmul in aceasta situatie.

Epicentrul cutremurului a fost localizat in provincia Manabi (vest), la o adancime de 20 de kilometri.

Pagube majore au fost cauzate in apropierea epicentrului, pe coasta de vest si in orasul Guayaquil, unde numarul victimelor ar putea creste, potrivit autoritatilor ecuadoriene.

Autoritatile au solicitat evacuarea locuitorilor din zona de coasta (vest) din cauza unor posibile replici puternice.

Cutremurul a fost resimitit si in capitala Quito, la sute de kilometri departare si in alte orase din tara.