Un puternic cutremur de magnitudine 7,3 a lovit sudul Japoniei sambata devreme, ucigand cel putin 20 persoane, ranind peste 1.000 si blocand alte multe persoane in cladiri prabusite, la doar o zi dupa ce un alt seism ucisese noua persoane in aceeasi regiune, informeaza Reuters.

Cutremur in JaponiaFoto: Captura YouTube

Salvatorii sapa prin resturile cladirilor prabusite si namol sambata incercand sa ajunga la cei prinsi inauntru, dar replicile ce apar in continuare ingruneaza eforturile si alimenteaza temerile privind noi cutremure puternice.

„Deja am consemnat cateva replici de peste 5 grade magnitudine si nu am fi surprinsi daca in urmatoarele zile si saptamani am vedea mai multe cutremure de asemenea marime’, a spus John Bellini, geofizician la Supravegherea Geologica din SUA (USGS).

Fabricile ce realizeaza componente auto si componente tehnologice pentru companii, inclusiv Sony Corp Si Honda Motor au oprit productia pentru a evalua daunele.

Premierul Shinzo Abe a spus ca eforturile de salvare sunt extrem de importante in conditiile in care se prognozeaza ploi ce ar putea fragiliza si mai mult cladirile afectate sau provoca alunecari de teren.

„Nimic nu este mai important decat viata oamenilor si este o cursa contracronometru”, a afirmat Abe.

Epicentrul a fost in apropierea orasului Kumamoto de pe insula sudica Kyushu si a fost consemnat la o adancime mica, de 10 km, a anuntat USGS.

Daunele cutremurului de sambata se intind pe o arie larga, fiind anuntate incendii, intreruperi de enrgie electrica, poduri depasite si gauri aparute in pamant.

Locuitorilor de langa un baraj li s-a spus sa plece din cauza ca exista riscul ca acesta sa cedeze. Castelul Kumamoto, vechi de 400 de ani, din centrul orasului a fost avariat grav.

Cel putin 80 de persoane sunt prinse in cladiri cazute, 170.000 de gospodarii sunt fara energie electrica si 385.000 fara apa curenta.

Fortele de interventie numara zeci de mii de politisti, pompieri, medici si militari.

Evenimentele sportive programate sambata in sudul tarii au fost anulate.

Multi japonezi au iesit pe strada, speriati ca seismul de sambata a venit atat de repede dupa cutremurul de magnitudine 6,4 din cursul noptii de joi spre vineriin care cel putin noua persoane au murit si circa 1.000 au fost ranite. Acesta fusese urmat de peste 130 de replici,

Japonia este una dintre cele mai active zone seismice de pe planetă, iar aici au loc 20% dintre cutremurele cu magnitudinea de 6 grade sau mai mult. Seismografele înregistrează, în medie, un cutremur la fiecare cinci minute.