Venezuela va schimba la 1 mai fusul orar, dand ceasurile inainte cu 30 de minute, pentru a economisi energie in contextul gravei crize economice si a secetei, a anuntat vineri ministrul Stiintei, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Decizia luata de presedintele (Nicolas Maduro) este de a reveni la fusul orar de patru ore mai putin fata de Meridianul Greenwich (-04H00 GMT)", a declarat ministrul, Jorge Arreaza.

Venezuela va reveni astfel la fusul orar pe care il avea pana la 9 decembrie 2007, cand presedintele de atunci, defunctul Hugo Chavez (1999-2013), a decis sa treaca la¬04H30 GMT.

Masura se adauga la alte initiative pentru a economisi electricitate, intr-o tara afectata de intreruperi de curent cauzate de nivelul de apa extrem de scazut in rezervoarele sale, fiind afectate centralele hidroelectrice.

Intr-un discurs sustinut joi, Maduro a decretat ca luni, 18 aprilie, va fi zi libera, in contextul in care marti este sarbatoare nationala, pentru a crea 'o punte de economii de energie'.

Saptamana trecuta, el a decretat zi libera fiecare vineri in sectorul publice pentru urmatoarele doua luni.

Chiar si marii consumatori de curent, cum ar fi hotelurile, sunt sfatuiti sa isi asigure ei insisi nevoile de electricitate noua ore pe zi. Masura a determinat centrele comerciale sa isi reduca programul.

Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apa din tara sufera de pe urma secetei, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, extrem de puternic in aceasta regiune in ultimele luni.

Insa opozitia, care are majoritatea in Parlament, acuza Executivul ca nu a investit suficient in reteaua de electricitate pentru a face fata cererii.

Venezuela, care dispune totusi de cele mai mari rezerve de petrol din lume, se adanceste intr-o grava criza economica, sub efectul caderii pretului la titei.