O banca de sperma a fost data in judecata, in Canada, de 3 familii, care sustin un ca donator, prezentat drept un baterist apreciat in intreaga lume, cu un IQ de 160 si care studia pentru un doctorat in domeniul neurostiintelor, ar fi fost de fapt un infractor condamnat, diagnosticat cu mai multe afectiuni psihologice, printre care si schizofrenie, transmite The Guardian.

Sperma donatorului in discutie ar fi fost folosita pentru 36 de copii din Canada, SUA si Marea Britanie.

Xytex Corp, cu sediul in Georgia, a fost data in judecata in Canada. Compania a negat, prin intermediul avocatului sau, orice ilegalitate: "Xytex este un lider in domeniu si respecta toate standardele domeniului in modul contribuie, in siguranta sicu atentie, la oferirea darului copiilor unor familii care nu i-ar putea avea fara aceasta asistenta", a declarat avocatul companiei, Ted Lavender, pentru The Guardian.

Reclamantii au solicitat daune materiale de 12 milioane de dolari, in legatura cu 3 copii, cu varste intre 4 si 8 ani, care au aparut pe lume cu ajutorul spermei donatorului.

Aceasta presupusa discrepanta intre profilul online al donatorului si identitatea sa reala au iesit la suprafata initial in 2012, dupa ce emailul donatorului a fost trimis accidental familiilor. O cautare rapida pe Google a ridicat primele semne de intrebare.

Unul dintre parintii implicati in proces a declarat ca a inceput sa intre in panica pe masura ce cauta mai multe informatii online depre donator,care, potrivit profilului, ar fi vorbit 5 limbi straine si ar fi citit in jur de 4-5 carti pe luna: "Era din rau in mai rau. Era ca bvis transformat instant intr-un cosmar".

Reclamantii sustin in plangere ca donatorul ar fi fost diagnosticat cu schizofrenie, Tulburarea de personalitate narcisista si delir de grandoare. Mai sustin ca barbatul in varsta de 39 de ani, originar din Georgia, a petrecut 8 luni in inchisoare dupa un jaf intr-o zona rezidentiala din 2005, si si-a obtinut diploam de licenta anul trecut, dupa 20 de ani de la inscriere.

Barbatul a aplicat sa fie donator in 2000, potrivit plangerii, si nu i s-a cerut sa isi dovedeasca identitatea. Ar fi continuat sa vanda sperma pana in 2014, ridicand semne de intrebare cu privire la aspectele eticii ale vanzarii de sperma.