Ministrul spaniol al Industriei, Energiei si Turismului, Jose Manuel Soria, a demisionat vineri, dupa explicatiile sale contradictorii in cadrul scandalului Panama Papers. El si-a anuntat gestul printr-un comunicat de presa.

"Avand in vedere succesiunea de erori pe care le-am comis in ultimele zile referitoare la explicatiile mele despre activitatile avute inainte de a intra in politica in 1995, din cauza lipsei de informatii precise cu privire la evenimentele care au avut loc in urma mai mult de douazeci de ani; avand in vedere prejudiciul evident pe care aceasta situatie il cauzeaza Guvernului Spaniei, Partidului Popular, colegilor mei si alegatorilor, in momentul politic actual, in urma unei discutii cu primul-ministru, am luat decizia irevocabila de a-mi prezenta demisia din functia de ministru al Industriei, Energiei si Turismului care mi-a fost incredintata in 21 decembrie", spune ministrul demisionar in comunicatul de presa.

Soria apare pe listele din documentele Panama, ca administrator al unei firme inregistrate in Dey in Bahamas si, apoi in Insula Jersey, cunoscuta ca unul din cele mai mari paradisuri fiscale din lume.

Ministrul Soria a fost implicat in compania respectiva in anul 2002, cand era primar al orasului la Las Palmas de Gran Canaria, conform documentelor publicate de presa spaniola si citate de Radio Romania Actualitati. In prima instanta, ministrul Soria a declarat ca nu stie de ce numele sau apare in aceste documente. Apoi a recunoscut ca tatal sau a avut legatura cu niste firme inregistrate in afara Spaniei.

"Despre un politician se poate spune orice, dar daca este acuzat ca a comis o infractiune, acel politician trebuie in primul rand sa dea explicatii. Eu fac acest lucru, am facut asta de cate ori mi s-a intamplat asa ceva si consider ca asa trebuie sa procedez", a spus Soria zilele trecute.

Stirea se actualizeaza