Coreea de Nord a incercat vineri - si a esuat - sa lanseze ceea ce expertii considera ca era o racheta balistica cu raza medie vineri, o nereusita jenanta pentru liderul Kim Jong Un, transmite Reuters.

Racheta lansata de Coreea de Nord (arhiva)Foto: Captura YouTube

Lansarea ratata, in momentul in care tara celebreaza Ziua Soarelui”, aniversarea zilei de nastere a bunicului lui Kim, vine dupa cel de-al patrulea test nuclear, desfasurat in ianuarie, si o lansare de racheta in februarie, ce au atras noi sanctiuni ONU.

Dar Nordul si-a continuat programul pentru rachete, supervizat de Kim.

Un site specializat pe Corea de Nord, 38 North, a spus ca a existat activitate in situl nuclear al tarii, potrivit imaginilor din satelit, si a apreciat ca posibilitatea unui al cincilea test nuclear “nu poate fi exclusa”.

Departamentul american al apararii a transmis ca o racheta a fost detectata de Comandamentul Strategic al SUA si a apreciat ca aceasta a esuat.

Potrivit agentiei de presa Yonhap din Coreea de Sud, probabil a fost o Musudan, o racheta balistica cu raza medie (peste 3.000km) ce poate fi trasa pe un lansator mobil.

Regimul de la Phenian organizeaza sarbatoarea de 15 aprilie, ziua de nastere a lui Kim Il-Sung (1912-1994), cu parade si lansari de rachete.

Rachetele Musudan pot ajunge in Coreea de Sud si Japonia si chiar la bazele americane din Guam, in Pacific.

Nordul are programat un congres al partidului in mai, prima astfel de intalnire dupa 36 de ani.