Campania electorala pentru referendumul din Marea Britanie, in cadrul caruia alegatorii vor decide daca raman in Uniunea Europeana sau parasesc blocul comunitar, incepe oficial vineri. Referendumul are loc pe 23 iunie. Este prima consultare a cetatenilor privind Europa din 1975. "Vot Leave!" este tabara adeptilor Brexit care se va confrunta cu "The In Campaign!", tabara pro-UE.

Principalele partide politice si multi dintre cei mai mari angajatori din tara sunt in favoarea mentinerii Marii Britanii in UE. Fondul Monetar International (FMI), a sustinut, de asemenea, ca iesirea din UE "ar putea provoca daune regionale si globale grave prin perturbarea relatiilor comerciale bine stabilite".

Premierul David Cameron a tinut inca de joi sa le dea telefon mai multor britanici de rand, pentru a-i convinge sa voteze pentru ramanerea in Uniunea Europeana. Sondajele sunt contradictorii si se schimba de la o zi la alta. Tabara pro-europeana si cea anti sunt despartite de doar cateva procente.

David Cameron este in cadere libera in sondaje, dupa izbucnirea scandalului Panama, despre evaziunea fiscala. In plus, el este atacat de cei care vor iesirea din Uniune, pentru ca a pus la bataie 11 milioane de lire sterline, bani publici, pentru o brosura pro-europeana, ce va fi trimisa fiecarei gospodarii in parte.