Meldoniumul "nu a fost niciodata un produs dopant" si nu are niciun impact asupra performantelor atletilor, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, comentand subiectul acestui medicament interzis de Agentia Mondiala Antidoping (AMA) din 1 ianuarie 2016, scrie AFP.

"Acest produs nu a fost niciodata un produs dopant. Nu influenteaza performantele" atletilor, a declarat presedintele rus, cu ocazia sesiunii anuale de intrebari-raspunsuri televizate, in conditiile in care cel putin 40 de sportivi rusi au fost depistati pozitiv dupa interdictia sa.

Potrivit lui Vladimir Putin, meldoniumul "mentine pur si simplu muschii cardiaci in stare buna cand sunt supusi la eforturi sustinute".

Presedintele rus a adaugat insa ca nu vede in interdictia meldoniumului "un context politic", precizand ca AMA si-a modificat pozitia in ceea ce priveste acest medicament produs in Letonia si folosit in principal in tarile din fostul spatiu sovietic.

Miercuri, AMA a apreciat ca atletii depistati pozitiv dupa 1 ianuarie ar putea evita o suspendare din cauza unei "lipse de informatii stiintifice clare privind timpul de eliminare" a acestui produs din corpul uman.

Drept urmare, o comisie de apel ar putea aprecia ca un sportiv care a luat meldonium inainte de interzicerea produsului ar putea "sa nu si stiut sau imagina ca meldoniumul va fi in continuare prezent in organismul sau" dupa 1 ianuarie, a precizat AMA, intr-un comunicat.

"In aceste conditii, AMA considera ca exista motive pentru ca nicio vina sau neglijenta" sa nu fie imputata atletilor.