Autoritatile Peninsulei Crimeea, anexata in martie 2014 de Rusia, au interzis miercuri activitatea adunarii tatarilor din Crimeea, o comunitate musulmana autohtona care se opune Moscovei, scrie AFP, citata de Agepres.

Aceasta adunare, Medjlis, s-a reunit pana in prezent sub presiune, iar mai multi dintre membrii sai, printre care liderul istoric al tatarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, au fost exilati din peninsula.

Miercuri, procurorul Crimeii, Natalia Poklonskaia, a anuntat ca a decis sa "opreasca activitatile Medjlisului" care, in opinia ei, urmaresc sa desfasoare "activitati extremiste" si "destabilizarea".

Medjlisul este "interzis in toate media de stat si municipale, ii este interzis sa organizeze mitinguri, sa faca uz de conturi bancare si sa desfasoare orice activitate", a precizat procurorul pe pagina sa de Facebook.

Medjlisul a reprezentat comunitatea tatarilor din Crimeea - intre 12% si 15% din populatia peninsulei - cu incepere din 1991, anul prabusirii regimului sovietic si al independentei Ucrainei, la care apartinea Crimeea.

Amnesty International a denuntat intr-un comunicat o decizie vizand "inabusirea oricarei disidente" si "suprimarea unuia din ultimele drepturi ale unei minoritati pe care Rusia ar trebui sa sa protejeze in loc sa o persecute".

ONG-ul a adaugat ca tatarii au "platit pretul loviturii de forta a Rusiei in regiune", cu cel putin sase membri disparuti si unul gasit mort in 2014.

Postul tatar de televiziune ATR a fost inchis anul trecut.

Tatarii din Crimeea, comunitate musulmana si turcofona pe care Stalin a acuzat-o de colaborare cu Germania nazista, au fost deportati in Asia Centrala la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Aproape jumatate dintre membrii sai au murit din cauza foametei si a bolilor.

Ei au inceput sa revina in Crimeea in timpul lui Mihail Gorbaciov si au devenit cetateni ucraineni dupa proclamarea independentei Ucrainei in 1991.