Hackeri profesionisti au ajutat FBI sa decodeze iPhone-ul folosit unul dintre atacatorii de la San Bernardino (California), gratie unei fisuri descoperite in soft, scrie marti Washington Post, preluat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesti hackeri au fost platiti pentru ajutorul oferit, precizeaza ziarul american, care citeaza o sursa apropiata dosarului.

Descoperirea acestei fisuri a permit crearea unui soft cu ajutorul caruia autoritatile americane au putut inlocui codul de patru cifre al iPhone-ului care ar fi activat o functie ce ar fi sters toate datele.

FBI nu ar fi avut probleme sa decodeze codul PIN de patru cifre. Dar dificultatea consta in a dezactiva o functie a telefonului destinata sa stearga toate datele inregistrate pe el dupa 10 tentative gresite de a introduce codul de acces, adauga Post.

Autorii crimelor din San Bernardino, Syed Farook si sotia sa Tashfeen Malik, au ucis 14 persoane in data de 2 decembrie, inainte de a fi ucisi de politie. Doua alte telefoane mobile au fost gasite distruse dupa atac.

Guvernul a atacat in justitie Apple, care a refuzat sa extraga datele din aparat. Apple, sustinut de Google si Facebook, a refuzat acest lucru in numele protectiei datelor private.

FBI, fara a divulga metoda folosita pentru deblocarea telefonului, a anuntat luna trecuta ca a reusit sa decodeze iPhone-ul gratie unui tert neidentificat, punand astfel capat actiunii in justitie.

Apple nu are intentia de ataca in justitie FBI pentru a divulga metoda folosita, dar avocatii sai au avertizat ca vor cere detalii legate de modalitatile folosite de anchetatori pentru a accesa datele cautate.