Adunarea Generala a Natiunilor Unite a inceput audierea a opt politicieni care aspira la postul de secretar general ONU, in locul lui Ban Ki-Moon, printre candidati figurand Natalia Gherman, fost vicepremier si ministru de Externe al Republicii Moldova, informeaza Mediafax citand BBC News.

Al doilea mandat al actualului secretar general ONU, Ban Ki-Moon, se incheie pe 31 decembrie 2016.

Printre favoriti se numara directorul UNESCO, bulgara Irina Bokova, fostul premier neozeelandez Helen Clark, in prezent seful Programului ONU pentru Dezvoltare, si portughezul Antonio Gutteres, fost Inalt comisar ONU pentru Refugiati.

Alti candidati sunt fostul presedinte sloven Danilo Turk, fostul vicepremier si ministru moldovean de Externe Natalia Gherman, fosti sefi ai diplomatiilor precum Vesna Pusic (Croatia), Srgjan Kerim (Macedonia) si Igor Luksic (Muntenegru).

Natalia Gherman, in varsta de 47 de ani, a fost vicepremier si ministru de Externe al Republicii Moldova in intervalul mai 2013 - ianuarie 2016. In perioada iunie - iulie 2015, Natalia Gherman a fost prim-ministru interimar al Republicii Moldova.