Sotiile a trei fosti presedinti ai Poloniei - Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska si Anna Komorowska - denunta, intr-o scrisoare deschisa, proiectul de lege care vizeaza interzicerea avortului in aceasta tara. "Privim cu mare ingrijorare initiativa de a abandona compromisul din 1993 privind legea anti-avort", au scris cele trei foste prime doamne ale Poloniei, in scrisoarea deschisa citata de AFP.

Legea in vigoare, deja restrictiva, este considerata un compromis intre biserica si stat si permite in 3 cazuri: in cazul in care sarcina reprezinta un risc pentru sanatatea mamei, in cazul in care examenul prenatal indica o patologie severa si ireversibila a fatului si in cazul in care sarcina este rezultatul unui viol sau incest.

Organizatiile anti-avort, care se bucura de sustinerea bisericii catolice si a conservatorilor aflati la putere in Polonia, au propus o inasprire a legislatiei, care ar urma sa mai permita avortul doar in cazul in care sarcina reprezinta un risc pentru viata mamei. Proiectul prevede si pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani pentru avort ilegal, fata de 2 ani in prezent.

"Fiecare avort este o tragedie. Insa drama femeilor se poate agrava, obligandu-le sa dea nastere unui copil conceput in urma unui viol sau daca mamele rusca sanatatea lor si a copiilor", arata sotiile fostilor presedinti Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski si Bronislaw Komorowski.

Parlamentarii liberali au facut apel la sotia actualului presedinte polonez, Andrzej Duda, sa adopte o pozitie, insa Presedintia poloneza a anuntat ca nu va interveni in aceasta dezbatere, care a provocat deja proteste de strada in intreaga tara.

Potrivit estimarilor unor organizatii feministe, intre 100.000 si 150.000 de femei din Polonia apeleaza clandestin la avort in fiecare an, fie in cabinete medicale din Polonia, fie in clinici germane, slovace sau austriece. Numarul avorturilor autorizate in Polonia oscileaza intre 700 si 1.800 pe an.