Agenti secreti din mai multe tari, inclusiv intermediari ai CIA americane, au recurs la serviciile firmei panameze Mossack Fonseca, aflata in centrul scandalului "Panama Papers", pentru a-si ascunde activitatile, relateaza marti cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de AFP.

"Agenti secreti si informatorii lor au utilizat in mare masura serviciile firmei" din Panama, scrie cotidianul din Munchen (sud), citat de Agerpres.

Potrivit Suddeutsche, "agentii au deschis societati fictive pentru a-si ascunde actiunile... Printre acestia se numara de asemenea intermediari apropiati CIA", Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite.

In "clientela" Mossack Fonseca figureaza de asemenea "unii actori" care s-au ocupat de vanzari secrete de arme catre Iran in anii 1980 (afacerea numita "Iran-Contra"), un scandal implicand vanzari secrete de arme americane Teheranului avand ca scop eliberarea de ostatici americani din Liban si a ajuta financiar "Contras" din Nicaragua, afirma ziarul.

"Panama Papers" mai arata ca chiar "actuali sau fosti inalti responsabili ai serviciilor secrete din cel putin trei tari... Arabia Saudita, Columbia si Ruanda" figureaza printre clientii cabinetului de avocatura din Panama, mai scrie Suddeutsche.

Printre ei, seicul Kamal Adham, fostul sef al informatiilor saudite decedat in 1999 si care "in anii '70", era vazut ca "unul dintre principalii interlocutori ai CIA" in Orientul Mijlociu, mai afirma cotidianul din Munchen.

Al doilea cotidian din Germania in ceea ce priveste vanzarile, Suddeutsche Zeitung a primit de la un informator anonim peste 11 milioane de documente provenind de la firma de avocatura panameza Mossack Fonseca si care scot la iveala secretele financiare ale celor bogati si puternici din intreaga lume, aminteste France Presse.

Cotidianul liberal de stanga a partajat aceasta bogatie de informatii cu Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), care regrupeaza zeci de organisme in lume.