Trei sferturi din companiile ce au primit imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finantarea proiectelor de dezvoltare in Africa subsahariana au tranzitat aceste fonduri prin paradisuri fiscale, a dezvaluit luni ONG-ul britanic Oxfam, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Din 68 de companii care au primit in 2015 imprumuturi de la Societatea Financiara Internationala (SFI), filiala a BM ce ofera imprumuturi companiilor private, 51 au trecut banii prin teritorii considerate paradisuri fiscale, in principal Insula Mauritius, afirma ONG-ul intr-un comunicat.

Prin acest procedeu, denunta Oxfam, aceste societati "au camuflat (aceste fonduri) in investitii straine directe", obtinand relaxari fiscale si alte avantaje, acolo unde regiunea cea mai saraca din lume "are nevoie disperata de impozitarea companiilor pentru a investi in servicii publice si infrastructura".

"Nu are niciun sens pentru Banca Mondiala sa cheltuiasca bani pentru a incuraja companiile sa investeasca in +dezvoltare+, daca ea inchide ochii la faptul ca aceste societati ar putea insela tarile sarace asupra veniturilor fiscale care sunt necesare pentru a lupta impotriva saraciei si inegalitatii", a explicat Susana Ruiz, consilier in politica fiscala la Oxfam.

Acest anunt intervine in plin scandal "Panama Papers" privind sistemul offshore, care va fi pe agenda de discutii la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale din aceasta saptamana la Washington.

In detaliu, cele 51 de companii acuzate - ale caror nume nu au fost citate - au primit o finantare de 84% de la SFI pentru regiune in 2015.

Aceasta filiala a a Bancii Mondiale chiar si-a dublat creditele pentru aceste companii ce tranziteaza fonduri prin paradisuri fiscale, de la 1,20 miliarde de dolari in 2010 la 2,87 miliarde in 2015, precizeaza Oxfam.

Destinatia a mai mult de jumatate din fondurile alocate de SFI nu este cunoscuta publicului, denunta ONG-ul, "deoarece se face prin intermediari financiari opaci".