Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avertizat luni ca exista discul unei "implozii" a Uniunii Europene in cazul unui "Brexit", prin antrenarea unor referendumuri similare in alte tari, intr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Suntem de mult timp pe un drum periculos. Multi oameni si-au pierdut increderea in institutii, fie ca sunt nationale sau europene", a spus acesta, in interviul care va fi publicat integral marti, dar extrase din el au fost difuzate luni seara.

Daca, la capatul referendumului din 23 iunie, "britanicii parasesc UE, vor fi alte revendicari de referendumuri de iesire", a spus el, aratand ca exista riscul unei "implozii a UE".

Perspectiva ca Marea Britanie sa paraseasca UE ingrijoreaza mediile economice si politice. Un "Brexit" ar constitui un periculos salt in "necunoscut", a apreciat sefa FMI, Christine Lagarde.

Premierul David Cameron face campanie pentru mentinerea regatului in UE. Dar liderul conservator este slabit de scandalul de evaziune fiscala "Panama Papers" care l-a constrans ca a detinut actiuni intr-o societate offshore a defunctului sau tata.

Potrivit lui Schulz, miscarile eurofobe raman minoritare dar castiga teren, asa cum o arata victoria "Nu"-ului in Olanda, asupra acordului de asociere intre UE si Ucraina.