Un tablou de Modigliani, care ar fi fost furat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost sechestrat in Geneva, in urma dezvaluirilor legate de "Panama Papers", au anuntat luni autoritatile locale, citate de AFP.

Panza pictorului italian Amedeo Modigliani (1884-1920), ale carui opere ating recorduri la licitatiile internationale, este "Barbat asezat sprijinit de un baston" si este evaluat la 25 de milioane de dolari, potrivit presei elvetiene.

Potrivit Mondex Corp, o companie canadiana specializata in depistarea urmelor operelor de arta furate, tabloul ar fi fost furat de nazisti de la un colectionar de arta evreu care a fugit in Paris in 1939.

Pictura ar fi fost ulterior achizitionata la o licitatie organizata la Londra de societatea offshore International Art Center (IAC), creata de cabinetul de avocatura Mossack Fonsec.

Mondex banuieste ca foarte bogata familie Nahmad, care si-a construit averea in principal facand comert cu opere de arta, este adevaratul proprietar al tabloului. Familia Nahmad are o colectie privata estimata la 4.500 de opere de arta, dintre care 300 Picasso, stocate in Geneva.

In 2011, Mondex a sesizat justitia americana in contul lui Philippe Maestracci, un agricultor francez si nepot al proprietarului evreu, pentru a-si recupera panza de Modigliani.

Dar, in fata tribunalelor americane, familia Nahmad a afirmat ca tabloul nu ii apartine si ca este proprietatea IAC.

Un document publicat de ziarul elvetian Le Matin si de cel francez Le Monde saptamana trecuta, in cadrul dezvaluirilor legate de Panama Papers, arata insa ca actionarii IAC sunt membri ai familiei Nahmad.

Tabloul ar fi detinut de David Nahmad, devenit singurul actionar al societatii offshore IAC.

Intrebat de Radio-Canada, David Nahmad, si el evreu, a afirmat ca nu ar accepta niciodata sa detina o opera de arta furata de nazisti. "Nu as mai dormi noaptea daca as sti ca am un obiect furat".