Un deputat afgan a starnit un torent de critici dupa ce a amenintat ca ii taie nasul unei ziariste a site-ului Vice, care il intreba ce parere are despre violul conjugal, un subiect tabu in Afganistan, scrie AFP.

Secventa de 30 de secunde a fost distribuita de peste 4.000 de ori pe Twitter dupa ce a fost postata online, sambata. Ziarista Isobel Yeung l-a intrebat pe deputatul Nazir Ahmad Hanafi de ce se opune proiectului de lege pentru eliminarea violentelor impotriva femeilor. Textul a fost supus votului Parlamentului in 2009, dar nu a fost aprobat din cauza unei puternice opozitii a anumitor deputati.

"Atunci cand un sot isi violeaza sotia, este o forma de violenta conjugala? Dupa dumneavoastra, cine ar trebui pedepsit? Sotul sau femeia?", il intreaba ziarista pe Hanafi, deputat ales in provincia Herat, in vestul Afganistanului, si care preda si religia islamica in mai multe universitati si scoli coranice.

"Exista o forma de viol la voi si o alta la noi, in Islam", raspunde acesta, in dari, una dintre cele doua limbi vorbite in Afganistan.

Isobel Yeung incearca din nou sa obtina un raspuns, dar deputatul o intrerupe si se intoarce spre un grup de barbati care stau in apropiere, pentru a-i intreba: "Ar trebui poate sa va dau unui barbat afgan sa va taie nasul".

In fata scandalului iscat, Hanafi a sustinut ca nu a spus asa ceva, la Radio Free Europe. "Acest video a fost trucat si fabricat", a afirmat acesta.

Egalitatea intre sex a facut cativa pasi inainte in Afganistan dupa caderea regimului taliban, in 2001, dar patriarhatul ramane dominant in aceasta tara conservatoare.

In ianuarie, un afgan de 25 de ani i-a taiat nasul sotiei sale din cauza disputelor conjugale frecvente.