Guvernul ungar a decis luni sa renunte la interdictia aplicata in zilele de duminica supermarketurilor, un pas inapoi neobisnuit pentru Viktor Orban, in conditiile in care premierul de la Budapesta vrea sa evite un referendum pe aceasta tema ce se poate incheia in mod stanjenitor pentru el, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pasul inapoi reprezinta o victorie tactica pentru socialistii ungari, dar partidul nationalist Fidesz, la putere din 2010, ramane detasat in fata rivalilor in sondajele de opinie. Urmatoarele alegeri parlamentare sunt programate in 2018.

Interdictia comerciala ce forteaza toate magazinele, cu exceptia celor mici, sa se inchida duminica, este in vigoare de putin peste un an si s-a dovedit nepopulara printre unguri.

Seful de cabinet al lui Orban, Antal Rogan a spus ca interdictia a divizat populatia.

“Nu am putut convinge oamenii ca este o masura de succes din puctul lor de vedere. A fost perceputa ca facand dificila viata de zi cu zi a familiilor mai dificila”, a spus Rogan.

Potrivit unui sondaj Ipsos de anul trecut, doua treimi dintre unguri se opun interdictiei.

Guvernul va trimite o propunere parlamentului de la Budapesta luni pentru retragerea interdictiei iar revenirea la sistemul anteriror ar putea avea loc pana in acest weekend.

Ideea unei masuri similare a fost lansata si in spatiul public romanesc de cateva ori,in primavara anului trecut fiind depuse trei proiecte legislative privind supermarketurile intr-o singura luna.