Guvernatorul statului american Virginia, Terry McAuliffe, are timp pana la miezul noptii sa decida daca va readuce scaunul electric ca metoda obligatorie de executie, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca guvernatorul va semna proiectul de lege aflat pe biroul sau, departamentul penitenciarelor va primi dreptul sa desfasoare executii prin metoda ce a primit in acest stat porecla macabra “Batrana Scanteiuta” (Old Sparky).

Daca McAuliffe nu face nimic astazi, legea va intra in vigoare pe 1 iulie, cu conditia ca el sa nu-si exercite in mod activ dreptul de veto.

Situatia este cu atat mai tensionata cu cat primul condamnat ce ar putea fi electrocutat potrivit noii legi este Ivan Teleguz, un condamnat a carui declaratie ca este nevinovat este foarte credibila, sustine sursa citata.

De asemenea, decizia este una foarte sensibila din cauza folosirii scaunului electric in trecut intr-un stat cu probleme rasiale in istoria sa. Din 1908, de cand scaunul electric a fost folosit prima oara - pentru a executa un barbat negru acuzat de violarea unei femei albe - au fost executate 267 de persoane, dintre care 217 de culoare.

Dilema este adancita si mai mult de legaturile stranse dintre McAuliffe si Hillary Clinton, orice decizie pentru facilitarea folosirii din nou a scaunului electric urmand sa aiba efect asupra campaniei candidate democrate.

Departamentul penitenciarelor cere de multa vreme schimbarea procedurilor deoarece a epuizat stocul de substante pentru in injectii letale, forma predominanta de executie in ultimii 40 de ani in Virginia.

Ca si restul statelor in care se permite pedeapsa cu moartea, Virginia se zbate din cauza boicotului impus de Uniunea Europeana si de marile companii farma ce refuza sa trimita astfel de substante din motive etice.

In acest moment, singura metoda de executie in afara injectiei letale este scaunul electric.

“Old Sparky” poate fi folosit acum doar daca cel condamnat alege asta, iar proiectul de lege de pe biroul guvernatorului va permite statului sa impuna metoda electrocutarii.

Ivan Teleguz a fost condamnat in 2006 pentru ca angajat alti barbati sa-i ucida fosta prietena. De atunci, doi dintre cei trei martori principali si-au retras declaratiile, unul dintre ei spunand ca a fost presat de procurori cu amenintarea ca el va fi cel executat daca nu coopereaza.

Altul a spus ca a inventat marturia dupa ce procurorii i-au promis ca il vor ajuta cu actele de imigrare.

Un mandat pentru executarea lui Teleguz a stabilit 13 aprilie ca data pentru executie, dar termenul a fost amanat pentru ca avocatii sa faca apel la Curtea Suprema din SUA.