Secretarul de stat american John Kerry, aflat in vizita in Japonia pentru a participa la reuniunea G7, nu va prezenta scuze acestei tari pentru bombardamentul atomic american din anul 1945, primul din istorie, care a lovit Hiroshima. Kerry va fi primul secretar de stat si cel mai inalt oficial american care va vizita muzeul Hiroshima Peace Memorial, luni, in marja reuniunii ministrilor de externe din G7, care are loc in Japonia, la Hiroshima, scrie The Guardian.

Foto:

"In cazul in care vă întreabati dacă secretarul de stat american a venit la Hiroshima pentru a își ceară scuze, răspunsul este nu," a declarat duminica seara un înalt oficial american.

"Daca va intrebati daca secretarul de stat si, de asemenea, toti americanii si toti japonezii sunt indurerati in legatura cu tragediile care i-au lovit pe atat de multi dintre conationalii nostri, raspunsul este da", a adaugat oficialul american.

Ministrii de Externe din tarile membre G7 (Grupul celor mai industrializate șapte națiuni) - Statele Unite, Canada, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Japonia - au inceput duminica o reuniune de doua zile la Hiroshima.

Temele aflate pe agenda reuniunii sunt Siria, gruparea terorista Statul Islamic, dosarele asiatice regionale si principalele amenintari globale.