Vicepresedintele american Joe Biden a avut duminica o discutie prin telefon cu Arseni Iateniuk, premierul ucrainean pro-occidental care si-a anuntat duminica intentia de a demisiona din functie, oficialul american insistand in legatura cu importanta continuarii reformelor economice si asupra faptului ca Ucraina trebuie sa se indrepte spre independenta energetica, angajamente asumate de Kiev, se arata int-un comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cei doi oficiali (Joe Biden si Arseni Iateniuk - n.red.) au convenit ca aceste modificari trebuie sa fie ireversibile si ca reforma continua este esentiala pentru asigurarea unui viitor prosper pentru poporul ucrainean", a aratat Casa Alba intr-un comunicat.

"Cei doi lideri au convenit si asupra importantei formarii unui nou Guvern angajat sa implementeze reforme necesare, in special cele recomandate de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul Casei Albe.

Arseni Iateniuk si-a anuntat duminica, intr-o declaratie televizata, demisia din functia de premier al Ucrainei. "Am luat decizia sa demisionez. Marti, 12 aprilie, voi prezenta demisia mea in fata Parlamentului. Decizia mea se bazeaza pe mai multe motive: criza politica din guvern a fost declansata artificial, dorinta de a schimba o persoana i-a orbit pe politicieni si le-a paralizat vointa de a face schimbari reale in tara", a afirmat Arseni Iateniuk, citat de Reuters.

Coalitia prooccidentala condusa de Arseni Iateniuk si-a pierdut majoritatea in Parlament in urma cu o luna si jumatate.

In ultima perioada au avut loc proteste impotriva Guvernului Iateniuk, caruia i s-a cerut demisia, in Piata Independentei din Kiev, cunoscuta sub numele de Maidan.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a cerut demisia premierului Arseni Iatseniuk si pe cea a procurorului general al Ucrainei acum aproape doua luni, in contextul in care cei doi erau dur criticati pentru intarzierea aplicarii de reforme.

Arseni Iatseniuk, aflat in functie de doi ani, dupa protestele de pe Maidan, a fost aspru criticat in ultimele luni pentru lipsa reformelor promise si a fost acuzat ca apara interesele oligarhilor.