Uniunea Europeana va supraveghea atent potentiale abuzuri ale Turciei in aplicarea acordului privind returnarea migrantilor, au avertizat duminica ministri europeni aflati in vizita la Istanbul. Delegatia, condusa de ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a carui tara asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, a vizitat metropola turca la o saptamana dupa ce Grecia a inceput sa retrimita in Turcia migranti sositi pe teritoriul sau, relateaza AFP.

Turcia s-a angajat sa accepte returnarea tuturor migrantilor intrati ilegal in Grecia dupa data de 20 martie, potrivit acordului cu Uniunea Europeana.

Acordul prevede, de asemenea, ca pentru fiecare sirian retrimis in Turcia, un altul va fi "reinstalat" intr-o tara europeana, in limita a 72.000 de locuri.

Acordul a fost insa criticat de organizatii de aparare a drepturilor omului, care sustin ca Turcia nu este o tara sigura pentru refugiati si care se tem ca migrantii nu vor avea intr-adevar dreptul sa ceara azil inainte de a fi deportati.

Intr-o intalnire cu omologul sau turc, Mevlut Cavusoglu, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a "subliniat importanta dreptului umanitar si a tratatelor internationale" in gestionarea acestei crize.

Bert Koenders a avut o intalnire si cu responsabili ai Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati si ai Amnesty International, dupa ce reprezentantii Inaltului Comisariat ONU afirmasera ca au indoielo in legatura cu legalitatea deportarii in Turcia a 13 migranti din Grecia care doreau sa depuna solicitari de azil. Si Amnesty a acuzat autoritatile turce ca forteaza ilegal refugiatii sirieni sa revina in tara lor, devastata de razboi