Exporturile la preturi mici nu mai permit absorbirea colosalelor supracapacitati ale siderurgiei chineze: la Tangshan, capitala otelului din China, sute de muncitori concediati au manifestat in aceasta saptamana in faza uzinelor constranse sa stopeze productia, scrie AFP.

In aceasta metropola industriala din Hebei (nord), euforia anilor 2000 a murit: ca multe alte otelarii, grupul de stat Guofeng a inchis saptamana trecuta una dintre uzinele sale, invocand "factori incontrolabili".

Circa 4.000 de oameni au fost vizati de valul de concedieri, spuneau marti fostii muncitori, care ocupau o strada ce duce la birourile companiei. "Am o fata, am o familie de hranit. Ce o sa se intample cu mine?", spunea un muncitor.

Mai multi oameni agitau copii ale dreptului muncii, cerand plati compensatorii, in timp ce politistii le interziceau accesul la complexul industria. Guofeng a refuzat sa faca orice comentariu.

Afectate de reculul cererii interne si de degringolada preturilor, multe otelarii, nerentabile, urmeaza acum traseul indatorarii si al ajutoarelor publice.

Anul trecut, pierderile combinate ale ale principalilor producatori de otel din China au crescut de 24 de ori in raport cu 2014, pentru a depasi 13,6 miliarde de euro, potrivit federatiei din aceasta tara, China Iron and Steel Association.

Socul exporturilor pe piata mondiala

Intre 2000 si 2014, productia de otel din China a crescut de 7 ori, sustinuta de investitii masive, un imens plan de relansare, boomul pietei imobiliare si urbanizarea sustinuta.

Antreprenorii privati se adauga la mastodontii de stat, astfel incat China a ajuns in 2014 sa produca circa 820 de milioane de tone de otel pe an: jumatate din oferta mondiala.

Dar tot atunci cererea interna a inceput sa scada brusc, pe fondul deteriorarii pietei imobiliare si a reducerii sensibile a ritmului de crestere.

Decalajul este enorm: gigantul asiatic poate produce pana la 1,2 miliarde de tone de otel pe an, in conditiile in care cererea nationala atinge cu greu 700 de milioane de tone.

Astfel incat producatorii incearca acum sa isi multiplice vanzarile in strainatate, pentru a scapa de surplus.

"In 2015, China a exportat circa 100 de milioane de tone (...) O gura de oxigen pentru industria locala, dar un soc pentru piata mondiala", arata Cai Rang, presedintele Institutului de cercetari pentru fier si otel din China.

Pretul sfideaza orice concurenta si compromite fragila relansare a siderurgistilor europeni si americani, determinand mai multe tari din UE sa ceara taxe antidumping, pe modelul SUA.

Doar o mica parte din aceste exporturi este detinata Europei, Asia fiind principalul debuseu. Dar, avand in vedere volumul, "chiar si o parte limitata a exporturilor poate avea un impact penalizator", explica Kevin Bai, analist la CRU Group.

"Iubiti-va tara"

Constient de problema, Beijingul a promis sa suprime intre 100 si 150 de milioane de tone de capacitati de productie pana in 2020, cu pretul a 500.000 de locuri de munca, mai mult decat toti cei 328.000 de angajati in siderurgie din intreaga UE.

Pentru muncitorii din Tangshan, al caror salariu a crescut continuu din anii 1990 - de la mai putin de 1.000 de yuani (circa 136 euro) la mai multe mii in prezent - viitorul pare sumbru.

Cu atat mai mult cu cat sectorul carbunelui, si el afectat, ar putea pierde si el 1,3 milioane de locuri de munca. Importante proteste ale minerilor care au avut loc luna trecuta la Shuangyashan (nord-est) au fost sever reprimate, cu zeci de arestari.

Intr-un regim comunist care incearca sa sufoce in fasa orice contestare sociala, muncitorii din Tangshan se tem si ei de interventia fortelor de ordine.

"Unii au fost deja arestati. Politia m-a avertizat ca ma vor lua si pe mine daca fac galagie", povesteste Shao, un muncitor de 41 de ani de la Guofeng. Multi dintre ei veniti de la tara, somerii "nu mai au nicio speranta ca vor putea reveni la agricultura", spune acesta.

"La uzina, ni se spunea: Iubiti-va tara", continua Shao. "Dar imi vad copilul mancand o singura masa pe zi, pentru ca preturile la alimente sunt prea mari. cum pot accepta asa ceva?"