Fostul presedinte cubanez Fidel Castro a aparut joi in public, un eveniment rar, vizitand o scoala din Havana pentru a celebra ziua in care s-a nascut fosta sa cumnata, o eroina revolutionara care a luptat alaturi de el timp de aproape 60 de ani, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Televiziunea de stat a transmis imagini cu Fidel Castro stand la un birou si discutand cu elevi si profesori de la aceasta scoala, numita dupa Vilma Espin, care a murit in 2007 la varsta de 77 de ani.

"Sunt sigur ca intr-o zi ca cea de azi, Vilma ar fi fost fericita", a spus liderul Revolutiei cubaneze din 1959.

"Toti cei care mor luptand pentru revolutie lasa in urma energia si eforturile", a afirmat el.

Fidel Castro, care in august ar urma implineasca 90 de ani, a predat presedintia Cubei in 2008 fratelui sau mai tanar Raul Castro, din cauza unei boli. El se intalneste deseori cu demnitari straini la locuinta sa si scrie ocazional comentarii de ziar, insa este rar vazut in public.

Vilma Espin a fost sotia lui Raul Castro. Ea a renuntat la o viata confortabila pentru a se alatura celor doi frati care luptau in muntii cubanezi impotriva regimului pro-american. A devenit una dintre cele mai puternice femei din leadership-ul politic din Cuba.