Premierul britanic David Cameron a recunoscut joi ca a detinut o cota de actiuni profitabile in fondul de investitii offshore al tatalui sau, desi initial a negat ca ar fi avut active in paradisurile fiscale dupa ce dezvaluirile din Panama Papers au indicat existenta respectivului fond, relateaza publicatia The Independent, citata de Agerpres.

David CameronFoto: Gov.uk

Intr-un interviu acordat joi seara postului ITV News, Cameron a spus ca familia sa a detinut 5.000 de actiuni la fondul de investitii Blairmore Holding, inregistrat in Bahamas, actiuni pe care le-au vandut in ianuarie 2010 si care ar fi avut o valoare de circa 30.000 de lire sterline.

"Am platit taxe pe dividende. A existat un profit, dar a fost mai mic decat castigul din capital scutit de taxe, asadar nu am platit taxe pe capital. Dar altfel am platit toate taxele din Marea Britanie", a explicat premierul britanic.

"Vreau sa fiu cat pot de clar cu trecutul, cu prezentul, cu viitorul, pentru ca, sincer, nu am nimic de ascuns", a continuat el.

Cameron a precizat mai departe ca a primit 300.000 de lire sterline mostenire de la tatal sau, atunci cand acesta a decedat in anul 2010. "Evident ca nu pot explica sursa fiecarui cent, iar tatal meu nu mai este langa mine ca sa-l pot intreba", a completat premierul conservator.

"Niciodata nu am ascuns faptul ca sunt o persoana foarte norocoasa, cu parinti bogati care mi-au oferit o educatie deosebita, care au platit pentru ca eu sa pot urma o scoala foarte buna. Niciodata nu am incercat sa pretind ca sunt ceva ce nu sunt", a mai spus Cameron.

"Dar in 2010 am decis sa vand tot - actiuni, toate care au mai ramas -, astfel ca pot sa fiu foarte transparent. Nu detin nicio cota la nicio companie si la niciun fond de investitii ori ceva asemanator", a subliniat el.