Tarile aliate cu Statele Unite, si in special Europa, "nu folosesc toate datele" oferite de Washington in materie de lupta anti-terorista si acest lucru este "ingrijorator", a declarat joi directorul Centrul de supraveghere a teroristilor, aflat in subordinea politiei federale (FBI), scrie AFP.

"Este ingrijorator ca partenerii nostri nu utilizeaza toate datele noastre", a declarat, la CNN, Christopher Piehota, directorul Terrorist Screening Center, care dispune de o data de baze a persoanelor suspectate de terorism, Terrorist Screening Database (TSDB).

"Noi le furnizam instrumente. Le oferim ajutor si gasesc injgrijorator faptul ca nu folosesc aceste instrumente de depistare pentru propria lor securitate aeriana, maritima, la granite sau pentru vize", a adaugat el.

Intrebat despre atacurile de la Paris si Bruxelles, oficialul american a precizat ca SUA "cunosteau unele dintre aceste persoane".

Atentatele jihadiste de la Bruxelles, din 22 martie, au starnit critici puternice legate de reactia politiei si a serviciilor belgiene de informatii, respinse insa de autoritatile din aceasta tara.

Unul dintre teroristii de la aeroportul din Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui, figura pe una dintre listele antiteroriste ale SUA "inainte de atentatele din Paris", respectiv 13 noiembrie, dupa cum relata in 25 martie CNN, citand oficiali americani.

Fratele sau Khalid, care s-a detonat in metroul din Bruxelles, a fost adaugat pe aceasta lista "la putin timp dupa atacurile din Paris", potrivit sursei citate.

Ibrahim El Bakraoui fusese expulzat din Turcia in Olanda in iulie, dupa ce fusese arestat de autoritatile turce in iunie, in apropiere de granita cu Siria.

Directorul Terrorist Screening Center a spus ca atacatorii din Bruxelles "erau pe lista noastra si, corect identificati, ar fi putut fi arestati la granitele noastre".