Presiunea internationala care s-a intensificat dupa dezvaluirile "Panama Papers" a determinat presedintele acestei tari sa anunte ca este gata sa negocieze pentru a restabili imaginea Republicii Panama, scrie AFP.

"Lansez un apel tarilor din OCDE pentru a reveni la masa negocierilor, pentru a cauta un acord si sa nu mai folosim contextul actual pentru a afecta imaginea Panama, deoarece nu vom accepta acest lucru", a declarat miercuri presedintele Juan Carlos Varela.

De duminica seara, cand primele informatii dezvaluite de ziaristii membri ai Consortiului de Investigatii ICIJ, Panama este criticata dur din cauza legislatiei foarte laxe care permite astfel de activitati fiscale offshore si a atitudinii contrare tendintei mondiale spre transparenta fiscala.

Panama este criticata in special pentru ca a refuzat sa aplice noul standard cvasi-mondial: schimbul automat de informatii fiscale intre tari, aplicat recent sub impulsul OCDE.

"Daca sunt imbunatatiri in maniera in care aceste mecanisme sunt aplicate, sunt gata sa le aplic", a declarat presedintele panamez.

OCDE nu a comentat deocamdata declaratiile lui Varela, care doreste sa evite ca tara sa sa fie inscrisa pe o eventuala "lista neagra".

Comisarul european pentru Afaceri economie, Pierre Moscovici, a subliniat miercuri "urgenta" pentru UE de a elabora o lista neagra unica a paradisurilor fiscale, cu criterii comune pentru cele 28 de state membre.

Panama a mai anuntat in trecut dorinta de a se alinia practicilor generale, dar si-a schimbat ulterior pozitia.