​Ambasadorul Franței la Alger a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe algerian, care i-a prezentat un protest față de ''campania ostilă'' Algeriei desfășurată în presa franceză după izbucnirea scandalului 'Panama Papers', informează AFP si Agerpres.

O ancheta realizata de catre circa o suta de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea de conturi in paradisuri fiscale apartinand unor 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', provin de la casa de avocatura Mossack Fonseca. Potrivit Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatii, ce reuneste pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.

000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume. Printre altele, ancheta il pune in cauza pe influentul ministru al industriei algerian, Abdesselam Bouchouareb. Potrivit cotidianului francez Le Monde, Bouchouareb, in functie din mai 2014, a detinut o societate comerciala in Panama, numita Royal Arrival Corporation, creata in aprilie 2015.

Firma respectiva avea misiunea de a ''gestiona un portofoliu de valori imobiliare in valoare de 700.000 de euro, detinut in prezent cu titlu personal'' de catre ministrul algerian al industriei. Societatea a fost creata ''la initiativa'' Companiei de studii si consiliere (CSC) pentru a ''gestiona patrimoniul sau privat, dar nu a fost activa niciodata si nu poseda niciun cont bancar'', a precizat CSC.

Seful diplomatiei algeriene, Ramtane Lamamra, i-a prezentat miercuri un protest ferm ambasadorului Frantei, Bernard Emie, care a fost convocat la sediul MAE algerian in urma campaniei de presa ostile Algeriei si institutiilor sale, desfasurata in Franta in diferite media, potrivit agentiei de presa algeriene APS. Lamamra a subliniat nevoia ''politica si morala'' ca autoritatile franceze sa se delimiteze clar de aceasta campanie care este incompatibila cu calitatea si nivelul relatiilor algeriano-franceze, adauga sursa citata.

Convocarea ambasadorului francez are loc cu numai trei zile inaintea vizitei la Alger a premierului francez Manuel Valls, prevazuta pentru 9 si 10 aprilie.