Coalitia guvernamentala din Islanda a decis sa-l nominalizeze in postul de prim-ministru pe actualul ministru al agriculturii si pescuitului, Sigurdur Ingi Johannsson, a anuntat miercuri seara Partidul Progresului islandez, potrivit Reuters.

Anuntul survine dupa ce Sigmundur David Gunnlaugsson si-a anuntat marti demisia din functia de prim-ministru al Islandei, in incercarea de a salva coalitia de guvernamant, dupa ce numele sau a aparut in ancheta internationala referitoare la averile pe care inalti demnitari din diferite tari le detin in paradisuri fiscale.

Conform documentelor publicate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson a infiintat in 2007, impreuna cu sotia sa, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-si administra averea. El a detinut 50% din actiunile firmei pana la sfarsitul lui 2009, dar a omis sa le mentioneze in declaratia de avere completata in aprilie 2009, cand a fost ales pentru prima oara deputat.

Gunnlaugsson amenintase, tot marti, cu dizolvarea forului legislativ daca va fi abandonat de Partidul Independentei, aliatul sau in coalitia de guvernare. Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, intr-o declaratie televizata, ca nu este pregatit sa dizolve parlamentul tarii pana cand nu vor fi explorate toate optiunile, respingand astfel solicitarea premierului.

O ancheta realizata de catre circa o suta de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea de conturi in paradisuri fiscale apartinand unor 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', provin de la casa de avocatura Mossack Fonseca.

Potrivit ICIJ, ce reuneste pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.