Majoritatea cetatenilor olandezi au respins, in cadrul unui referendum desfasurat miercuri, Acordul de asociere UE-Ucraina, dar plebiscitul nu are caracter legal obligatoriu, releva un sondaj efectuat la iesirea de la urne, informeaza presa olandeza, citata de Mediafax.

Conform unui sondaj la iesirea de la urne efectuat de Institutul NoS, 64% dintre alegatorii care au votat s-au pronuntat impotriva Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Ucraina.

Sondajul de opinie are o marja de eroare de +/- 5%.

Conform celor mai recente date, participarea la referendum a fost de 29%, dar nu este clar daca cifrele sunt definitive.

Pentru a fi validat, referendumul trebuie sa aiba o participare de cel putin 30% din numarul total de alegatori din Olanda.

Chiar daca nu are caracter obligatoriu, Guvernul Olandei trebuie sa tina cont de recomandarea alegatorilor in cazul validarii rezultatelor. Daca rata participarii nu depaseste 30%, referendumul va fi considerat nul, iar Guvernul olandez nu va tine cont de rezultate in niciun fel.

Plebiscitul din Olanda, organizat la initiativa miscarilor politice eurosceptice, este considerat un test la nivelul Uniunii Europene, cu doar cateva luni inainte ca cetatenii Marii Britanii sa stabileasca daca tara lor ramane sau nu in Blocul comunitar.

Acordul de asociere si liber-schimb UE-Ucraina trebuie ratificat de toate statele membre UE pentru a intra in vigoare.