Alegatorii olandezi au inceput miercuri dimineata sa se pronunte asupra acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina, in cadrul unui referendum consultativ convocat la initiativa euroscepticilor si devenit un vot simbolic in ceea ce priveste legitimitatea Bruxellesului, scrie AFP.

Votantii, in numar mic in cursul diminetii, se adunau in fata birourilor de vot, instalate in scoli, in gari sau in magazine, si care se vor inchide la ora locala 21,00 (19,00 GMT).

Cele mai recente sondaje indica o victorie a "Nu"-ului in ceea ce priveste acest acord de asociere, care vizeaza intarirea dialogului politic si a schimburilor comerciale si economice intre UE si Ucraina.

Olanda este ultima tara care nu a ratificat acest acord, aprobat insa de Parlament.

Votul nu este constrangator dar un Nu "ar putea deschide calea unei crize europene", avertizase presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Deputatul olandez de extrema dreapta Geert Wilders, anti-imigratie, a incercat miercuri dimineata sa isi mobilizeze electoratul: "Toata lumea trebuie sa voteze azi. Si votati impotriva!", a scris el, pe Twitter.

"Am votat impotriva pentru ca eu credd ca acordul nu este o alegere buna pentru Olanda", a declarat Nik Tam, un alegator de 65 de ani. "Cred ca Ucraina nu poate intra in UE, este prea multa lume".

Potrivit celui mai recent sondaj al institutului Ipsos, 37% dintre persoanele intervievate se pronunta pentru "Nee" si 33% pentru "Ja", restul fiind indecisi.

Atat europenii cat si Moscova urmaresc cu atentie acest vot. Rezultatul este asteptat cu ingrijorare si de Ucraina, unde refuzul, in 2013, al fostului presedinte pro-rus Viktor Ianukovici de a semna acest acord a provocat miscarea populara pro-europeana Maidan, si caderea guvernului sau.

Votul nu va fi validat decat la o participare peste 30%.

In cazul in care votul este validat, guvernul se va trezi intr-o pozitie delicata, spun analistii, in conditiile in care Olanda asigura presedintia rotativa a UE pana la finele lui iunie.