Mariajul fiicei mai mici a presedintelui rus Vladimir Putin ar fi putut sa fie finantat prin circuite offshore panameze datorita interventiei unui apropiat al acestuia, potrivit documentelor dezvaluite marti de cotidianul Le Mond, relatat de Agerpres.

Astfel, statiunea de ski Igora, situata la nord de Sankt-Petersburg, ar fi fost finantata prin bani care au trecut prin Panama inainte de a gazdui - dupa mai bine de un an - mariajul fastuos al fiicei mai mici a lui Putin, Ekaterina.

Mariajul Ekaterinei Tihonova cu Kiril Samalov, fiul lui Nikolai Samalov, un prieten al presedintelui rus, ar fi fost ocazia de a i se oferi mirelui parti din societatea petroliera Sibur, estimata la 2,5 miliarde de euro, suma finantata 'prin circuite offshores panameze, ele insele alimentate din banul public rusesc', potrivit documentelor citat de Le Monde.

Alegerea locului nu ar fi fost intamplatoare. Statiunea Igora ilustreaza mecanismul instituit de clanul Putin, potrivit 'Panama Papers': aranjamente financiare au permis apropiatilor presedintelui rus sa ascunda aproximativ doua miliarde de dolari in paradisuri fiscale, principalul beneficiar fiind Serghei Roldughin, nasul Ekaterinei Tihonova.

Prieten din tinerete al lui Vladimir Putin, acest barbat de 64 de ani in prezent a facut oficiul de a-si imprumuta numele unor nebuloase societati-fantoma administrate de cabinetul panamez Mossack Fonseca, de unde au fost sustrase documentele.

Doua societati al caror proprietar 100% este Serghei Roldughin, violoncelist de meserie, au preluat astfel imense parti din economia ruseasca prin alte companii offshore. Investitiile servesc uneori pentru cumpararea iahturilor si hotelurilor pentru placerile personale ale oligarhiei ruse. Astfel, 40 de milioane de ruble au fost investite in 2012 in statiunea de ski ruseasca Igora, unde s-a casatorit in anul urmator Ekaterina.

La fastuosul eveniment, desfasurat in februarie 2013, au participat circa 100 de invitati, rugati sa-si lase telefoanele mobile la intrare pentru a nu filma nimeni sosirea tinerilor casatoriti intr-o trasura trasa de trei cai albi.

Tatal lui Kiril, Nikolai Samalov, un prieten al lui Vladimir Putin si asociat al acestuia din tineretea sa sankt-petersburgheza, este si actionar al Bank Rossia, prezentata adesea de presa ca banca 'personala' a amicilor presedintelui.

Kiril obtine un cochet cadou de casatorie: parti - la un pret necunoscut - din societatea petroliera Sibur, care valoreaza 2,5 miliarde de euro.

Statiunea Igora - dotata cu 13 piste de ski, spa, patinoar - este unul dintre locurile favorite de vilegiatura ale lui Vladimir Putin, dupa inaugurarea sa in 2006. Ea este situata in apropierea lacului Komsomolskoe, sediu al 'cooperativei Ozero', unde au fost faurite primele legaturi ale grupului de amici din Sankt-Petersburg, care va deveni clanul noilor oligarhi rusi.

In mod formal, Igora apartine unei societati numite Ozon LLC, detinuta in procent de 25 % de Iuri Kovalciuk, fost membru al grupului Ozero si actionar principal al Bank Rossia, si de fiul sau, Boris. Restul de 75 % apartin unei companii cipriote, cu proprietar necunoscut.

'Panama Papers' arata cum imprumuturi de peste 10 milioane de euro, acordate in principal de Sandalwood, societatea lui Serghei Roldughin, prietenul muzician al lui Putin, aterizeaza dupa cateva ocolisuri la Igora. Nu se vede nicio urma de rambursari. Ultimul din aceste imprumuturi a avut loc in septembrie 2011, iar peste 18 luni Igora gazduia vesela casatorie a Ekaterinei cu Kiril.