Armata americana, cea mai puternica din lume, trebuie sa isi revizuiasca in profunzime organizarea pentru a putea raspunde mai bine la amenintarile de amploare internationala ca gruparea Statul Islamic, a afirmat marti secretarul Apararii, Ahston Carter, citat de AFP, relateaza Agerpres.

Secretarul Apararii a propus revizuirea legii Goldwater Nichols, adoptata in urma cu 30 de ani, care structureaza organizarea armatei americane (1,3 milioane de soldati) si raporturile acesteia cu puterea publica.

Noua organizare preconizata de Ashton Carter urmareste sa intareasca influenta sefului de stat-major interarme in fata puternicelor comandamente regionale ale armatei americane (Orientul Mijlociu, Asia-Pacific, Europa...).

Lupta impotriva gruparii Statul Islamic a aratat ca toate "comandamentele din Orientul Mijlociu, Europa, Africa si al Operatiunilor speciale trebuie sa isi coordoneze eforturile mai mult ca niciodata", a declarat ministrul american intr-un discurs tinut la un ONG din Washington.

Aceste mari comandamente, ale caror sefi sunt comparati cateodata cu adevarati proconsuli, isi vor pierde posturile de generali patru stele, inlocuiti de generali trei stele.

Competente ca logistica, informatiile si planificare vor fi partajate intre comandamentele regionale si statul-major interarme, pentru a elimina suprapunerile.

Seful statului-major interarme ar castiga astfel dreptul de a face recomandari in ce priveste alocarea mijloacelor intre diferitele comandamente.

In pofida puterii sale de influenta sporite, seful de stat-major interarme - in prezent generalul Joe Dunford - ar continua totusi sa nu aiba niciun rol operational direct.

Cu cei 4.000 de militari din subordine, el va ramane principalul consilier militar al presedintelui, mentinut in afara lantului de comanda.