Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus marti, pentru prima data, retragerea cetateniei turce sustinatorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), motivand ca guvernul de la Ankara "nu are nimic de discutat cu teroristii", transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Pentru a-i neutraliza, trebuie sa luam toate masurile, inclusiv de a le retrage cetatenia simpatizantilor organizatiei teroriste (PKK)", a declarat seful statului turc, intr-un discurs sustinut la Ankara in fata unui grup de avocati.

"Acesti oameni nu merita sa fie concetatenii nostri (...) Nu suntem obligati sa ducem in spate pe cineva este implicat intr-o tradare a statului si a poporului sau", a subliniat Erdogan.

El si-a reafirmat vointa de a eradica PKK si a respins orice posibilitate de reluare a dialogului cu acesta. "Statul nostru nu are nimic de castigat daca vorbeste cu teroristii. Aceasta istorie s-a incheiat", a insistat presedintele turc.

Dupa mai mult de doi ani de incetare a focului, conflictul kurd a reizbucnit in vara trecuta, punand capat negocierilor de pace initiate in toamna lui 2012 de guvern cu PKK, pentru incetarea rebeliunii care s-a soldat cu 40.000 de morti din 1984.

Luptele intre fortele de securitate turce si rebelii kurzi au provocate victime insemnate in ambele tabere, moartea a zeci de civili si exodul altor zeci de mii in sud-estul cu majoritate kurda al tarii.

Un grup radical si disident din PKK a comis, in lunile februarie si martie, doua atentate cu autovehicule-capcana, soldate cu mai mult de 60 de victime in capitala tarii, Ankara.

In ultimele luni, regimul presedintelui Erdogan a intreprins numeroase arestari si urmariri in justitie impotriva sustinatorilor cauzei kurde - avocati, intelectuali, jurnalisti sau alesi -, considerati "complici ai teroristilor".

Masurile au provocat numeroase critici, atat in Turcia, cat si in afara tarii, presedintele Erdogan fiind acuzat de deriva autoritara.