Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat in scandalul "Panama Papers", a demisionat marti, dupa ce presedintele tarii a refuzat solicitarea acestuia de a dizolva Parlamentul, dar seful statului a refuzat, scrie AFP.

Sigmundur David GunnlaugssonFoto: Captura The Guardian

Presedintele Olafur Ragnar Grimsson si-a motivat refuzul, intr-o interventie televizata, prin faptul ca doreste sa se consulte mai intai cu Partidul Independentei, aliat cu premierul, si cu Partidul Progresului, condus de Gunnlaugsson, pentru a cunoaste pozitia acestora.

Sigmundur David Gunnlaugsson amenintase anterior ca dizolva Parlamentul daca pierde sprijinul Partidului Independentei.

"I-am spus presedintelui Partidului Idependentei ca daca parlamentarii partidului apreciaza ca nu mai pot sustine guvernul pentru a lucra impreuna, voi dizolva Parlamentul si voi convoca alegeri legislative", a scris acesta, pe pagina sa de Facebook.

In conditiile in care opozitia de stanga cere demiterea premierului, Partidul Independentei pare divizat, dar se opune si unei dizolvari a Parlamentului, in conditiile in care liderul sau si ministrul de Finante, Bjarni Benediktsson, este si el acuzat de documentele scurse din Panama.

Actuali sau fosti consilieri municipali din Reykjavik apartinand aceleiasi formatiuni sunt si si sub lumina reflectoarelor si Partidul Independentei se teme de o sanctiune a alegatorilor in cadrul unor anticipate.

Un nou protest este prevazut marti, la ora locala 17,00.

Sigmundur David Gunnlaugsson a detinut impreuna cu sotia sa o societate in Insulele Virgine britanice, potrivit anchetei Panama Papers.

Dosarul este extrem de sensibil intr-o tara marcata de excesele bancare din anii 2000.