Un think tank condus de fondatorii partidului stangii radicale Podemos a primit sapte milioane de euro de la guvernul venezuelan intre 2003 si 2011 pentru a-si promova ideologia in Spania, scriu marti doua ziare conservatoare spaniole, citate de AFP.

Cotidianul ABC si ziarul online El Confidencial afirma ca "Fundatia Centru de studii politice si sociale", ale carei activitati de consiliere pentru fostul presedinte Hugo Chavez erau cunoscute, a primit de la acesta circa 7 milioane de euro, in mai multe transe, partial pentru promovarea ideologiei bolivariene.

Pana in prezent, platile evocate de presa nu depaseau circa 3,5 milioane de euro.

Serviciul de presa al Podemos nu a comentat acuzatiile.

Cele doua ziare se bazeaza pe copia unui document de trei pagini datat mai 2008, in care ministrul de Finante din Venezuela, Rafael Isea, detalia platile efectuate si evoca alocarea de resurse suplimentare pentru fundatie.

Think tank-ul, subliniaza documentul, a efectuat intre 2003 si 2007 activitati de consiliere pentru presedintie, ministerul de Interne sau Adunarea nationala din Venezuela.

Semnarea noilor contracte cu fundatia "va permite strangerea legaturilor si angajamentelor cu reprezentati ai scolilor de gandire de stanga, in principal anticapitalisti, care pot sa creeze in Spania consens intre fortele politice si miscarile sociale", spune ministrul, in acest document, in care subliniaza ca acest consens ar putea "favoriza in aceasta tara schimbari politice mai apropiate de un guvern bolivarian".

Fundatia, al carei site nu mai este activ, numara printre membrii sai fondatori ai Podemos, precum numarul unu al partidului, Pablo Iglesias, numarul doi, Inigo Errejon, socioloaga Carolina Bescansa sau politologul Juan Carlos Monedero.