Alianta Nord-Atlantica poate oferi asistenta serviciilor de securitate din Libia, Irak, Iordania si din alte tari in operatiunile contra retelei teroriste Stat Islamic, afirma secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, si presedintele Statelor Unite, Barack Obama, dupa o intrevedere la Washington, potrivit Mediafax.

"Continuam sa cooperam pentru furnizarea de asistenta unor tari precum Libia", a declarat Barack Obama, potrivit Reuters, alaturi de Jens Stoltenberg, in Biroul Oval.

Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa ofere sustinere tarilor confruntate cu activitati ale organizatiei teroriste Stat Islamic, a afirmat Stoltenberg. "NATO este pregatita sa ofere sustinere", a subliniat secretarul general al Aliantei, notand progresele in vederea alcatuirii unui guvern de uniune nationala in Libia si subliniind ca pot miza pe sprijin si tari precum Irak si Iordania. Organizatia terorista sunnita Stat Islamic ocupa teritorii in nord-estul Siriei, in nord-vestul Irakului, in nordul Egiptului si in nordul Libiei, unde a instituit un "califat".

Barack Obama: Europa este "punctul central" al presiunilor asupra sistemului global de securitate Europa este "punctul central" al presiunilor care vizeaza sistemul mondial de securitate, iar NATO ramane principala platforma de securitate colectiva, afirma presedintele SUA, Barack Obama, enumerand amenintarea terorista si criza refugiatilor. "Traim intr-o lume tumultoasa. Europa este punctul central al presiunilor asupra sistemului global de securitate", a declarat Barack Obama dupa intrevederea pe care a avut-o la Casa Alba cu Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

"Alianta Nord-Atlantica ramane principala platforma de securitate colectiva si un element central al politicii de securitate a Statelor Unite", a subliniat liderul american, citat de agentia Reuters.