Frontul Al-Nusra, filiala siriana a al-Qaeda, a suferit o lovitura dura: purtatorul sau de cuvant si alti 20 de jihadisti au fost ucisi in urma unor lovituri aeriene in Siria, unde fortele regimului progreseaza in continuare in centrul tarii in fata gruparii Stat Islamic, scrie AFP.

Abu Firas al-Suri (Sirianul), pe numele sau real Radwane Nammus, a luptat impotriva sovieticilor in Afganistan, unde acest sexagenar se intalnise cu Osama bin Laden si cu Abdallah Azzam, parintele fondator al jihadului international, inainte de a se deplasa in Siria, la inceputul revoltei din 2011, potrivit expertilor.

"Era un veteran al-Qaeda. A fost adus din Yemen pentru a contrabalansa ideologic Statul Islamic", marele rival al Al-Nusra in Siria, afirma Pieter Van Ostaeyen, istoric si observator al miscarilor jihadiste in mediul online.

"Este o lovitura dura pentru Al-Nusra, chiar daca nu o va afecta enorm la nivel operational", adauga el.

Potrivit unor surse ale Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), armata aeriana a regimului ar fi la originea loviturii care a vizat o reuniune la care participa Abu Firas al-Suri alaturi de alti jihadisti din Al-Nusra, de la Jund al-Aqsa si jihadisti uzbeci intr-o localitate din provincia Idlib (nord-vest).

Printre decedati figureaza de asemenea fiul lui Abu Firas al-Suri si sapte alti responsabili jihadisti.

Avertisment catre Al-Nusra

Armistitiul respectat de peste o luna intre rebeli si regimul lui Bashar al-Assad a permis atat armatei siriene cat si aliatului rus si coalitiei conduse de SUA sa se concentreze pe lupta impotriva jihadistilor, exclusi din acord.

Incepand cu 27 februarie, Frontul Al-Nusra, aliat cu insurgenti diversi in mai multe regiuni siriene, a incercat sa nu iasa in evidenta.

Dar vineri, gruparea jihadista si rebelii au alungat regimul si aliatii sai din localitatea al-Eis, in provincia Alep, si au ucis 12 membri ai Hezbollahului siit.

"Este cea mai mare operatiune condusa de Al-Nusra de la armistitiu", spune Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

Potrivit acestuia, lichidarea lui Firas al-Suri ar putea fi un avertisment al regimului indreptat catre Al-Nusra pentru ca gruparea sa nu se angajeze in atacuri similare pe viitor.

Si Statul Islamic a pierdut in aceste saptamani mai multi comandanti in urma unor lovituri aeriene conduse de Washington.

Un comandant militar al grupului, tunisianul Abou al-Haija, a murit miercuri in urma unui atac de drona.

15 comandanti ai SI acuzati ca au dezvaluit pozitia lui Abou al-Haija au fost executati de jihadisti, potrivit OSDO.

Armata siriana isi continua avansul

In centrul Siriei, armata siriana a cucerit duminica orasul Al-Qaryatayn, unul dintre ultimele fiefuri ale SI in aceasta regiune.

Jihadistii s-au retras din oras la capatul acestei ofensive demarate in urma cu aproape o luna, in acelasi timp ca batalia pentru Palmyra, oras situat de asemenea in provincia centrala Homs. Orasul antic a fost cucerit in 27 martie.

"SI mai are in aceasta provincie fieful din Sokhne, la 70 km nord-est de Palmyra", a explicat directorul OSDO.

Luni, armata a ajuns in proximitatea Sokhne unde au loc lupte violente, potrivit sursei citate.