Biroul de Taxe din Australia (ATO) a anuntat luni ca investigheaza peste 800 de clienti bogati ai unei firme din Panama pentru evaziune fiscala, transmite Reuters.

Investigatia vine in urma scurgerii de informatii despre afacerile off-shore a numerosi sefi de stat, politicieni influenti, oameni de afaceri, miliardari, nume mari ale sportului mondial si celebritati din intreaga lume. Un numar record de 11,5 milioane de astfel de documente s-au scurs din arhivele secrete ale societatii de consultanta Mossack Fonseca din Panama. Documentele acopera o perioada de aproape 40 de ani, din 1977 pana in decembrie 2015.

"La ora actuala am identificat peste 800 de contribuabili individuali si am conectat 120 din ei cu un furnizor asociat de servicii offshore, situat in Hong Kong", a anuntat fiscul australian intr-o declaratie de presa trimisa Reuters. Nu a dat numele companiei din Hong Kong.

"Unele cazuri ar putea fi transmise Grupului Operativ pentru Infranctiuni Financiare Grave", a precizat comisarul adjunct al ATO, Michael Cranston. "Mesajul este clar - contribuabilii nu se pot baza ca aceste aranjamente ascunse vor ramane secrete si vom actiona cu privire la orice informatie care ne este furnizata".

UPDATE Marea Britanie si Franta anunta ca vor sa lanseze anchete fiscale

Guvernul britanic a solicitat luni o copie a documentelor scurse in presa in care apar informatii despre clientii firmei din Panama pentru a analiza datele si a lua masuri in cazul in care depisteaza cazuri de evaziune fiscala facuta de cetateni britanici, transmite Reuters.

Scandalul Panama Papers s-ar putea dovedi o lovitura si pentru premierul britanic David Cameron, care s-a pozitionat contra evaziunii fiscale. Tatal premierului britanic, Ian Cameron, este mentionat in documente alaturi de unii membri ai Partidului Conservator cu pozitii in camera superioara a Parlamentului de la Londra, de fosti parlamentari conservatori si de persoane care au donat bani pentru partid, scrie presa britanica.

Biroul lui Cameron a refuzat sa comenteze.

Franta a anuntat, la randul ei, ca va analiza documentele.

Presedinrele francez Francois Hollande a dat asigurari luni ca ancheta jurnalistica privind paradisurile fiscale va fi continuata, in Frata, de anchete ale autoritatilor, transmite AFP.

“Toate informatiile care vor fi transmise vor deschide calea anchetelor fiscale si procedurilor judiciare”, a declarat Hollande .