Cateva mii de persoane au protestat duminica, la Varsovia, in fata sediului parlamentului polonez, impotriva unui proiect de lege ce vizeaza interzicerea totala a avortului, proiect sustinut de Biserica poloneza si de Partidul Lege si Justitie, aflat la guvernare, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Demonstrantii i-au calificat drept 'talibani' pe sustinatorii acestui proiect de lege si au apreciat ca Polonia ar putea deveni ''un infern pentru femei''.

Alti participanti au strigat ''Make love not PiS'' (PiS se pronunta in limba poloneza la fel ca 'peace' in engleza, n.r.).

''Chiar si legile privind avortul din Iran sunt mai liberale decat aceasta propunere, iata de ce trebuie sa protestam'', a spus una dintre participantele la protest, Marta Nowak.

Proteste similare au fost anuntate si in alte orase poloneze.

Legea privind avortul in Polonia limiteaza deja intreruperea voluntara a sarcinii si nu o autorizeaza decat in trei cazuri: cand exista risc pentru viata si sanatatea mamei, cand examinarea prenatala indica o grava patologie ireversibila la embrion sau cand sarcina este rezultatul unui viol.

Noul text propus de mai multe organizatii anti-avort autorizeaza o intrerupere a sarcinii numai daca aceasta masura este necesara pentru a proteja viata si sanatatea mamei.

Potrivit estimarilor unor organizatii feministe, intre 100.000 si 150.000 de femei din Polonia apeleaza clandestin la avort in fiecare an, fie in cabinete medicale din Polonia, fie in clinici germane, slovace sau austriece. Numarul avorturilor autorizate in Polonia oscileaza intre 700 si 1.800 pe an.