Incasarile din taxa de mostenire in Marea Britanie vor depasi 4 miliarde de lire pentru prima oara din istorie, arata datele oficiale, iar expertii avertizeaza ca resentimentul este in crestere in randul numarului record de persoane din randul clasei mijlocii ce sunt fortate sa plateasca „taxa pe moarte”, scrie The Telegraph.

Case londonezeFoto: USER UPLOADED

Incasarile din taxa pe mostenire in cele 12 luni scurse pana in februarie arata ca acestea vor fi mai mari cu peste o cincime fata de anul anterior, guvernul estimand ca va primi 4,6 mld. lire, comparativ cu 3,8 mld. lire in aceeasi perioada din 2014-2015.

Proiectiile Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara (OBR) dezvaluie ca numarul mostenirilor de familie pe care trebuie platita aceasta taxa s-a impatrit din 2010 si pana acum, numarul urcand de la circa 10.000 la peste 40.000 acum.

Expertii au condamnat taxa pe mostenire, calificand-o ca pe un „necinstit” impozit aplicat celor din clasa de mijloc ce au economisit si se bucura de succes financiar.

In acest moment, proprietatile ce valoreaza pana la 325.000 de lire pot fi preluate fara taxa de mostenire, dar peste acest prag trebuie platite 40 de procente catre stat. Acest lucru se va schimba din aprilie 2017, cand scutirea se va aplica pana la valoarea de 500.000 de lire.

Totusi, datele OBR sugereaza ca, in ciuda masurii, numarul de familii ce va plati taxa pe mostenire va creste in continuare, din cauza cresterii rapide a pretului caselor.

Avansul pretului locuintelor a accelerat la 5,7% anul trecut, costului mediu al unei case din Marea Britanie depasind acum 200.000 de lire.

Incasarile din taxa pe mostenire s-au majorat si din cauza unei cresteri a deceselor din iarna. provocata de un virus gripal, ce i-a lovit mai ales pe cei in varsta.

De aceea, Trezorezia estimeaza ca va primi cu 200 de milioane de lire mai mult decat se astepta.

„Este o taxa profund nedreapta, pentru ca oamenii deja au platit taxa pe venit pe banii castigati – de ce trebuie sa fie taxati din nou?”, a acuzat Alan Miller, director at SCM Direct, o firma de administrare a averii.